5 hurtige om biodynamisk vin

To minutter af din dyrebare tid er vel brugt på at blive klogere på de biodynamiske principper i vinbrug.

Derfor har vi samlet 5 nyttige punkter som kan hjælpe dig med at blive klogere på dette univers. Du tænker selvfølgelig hvad skal jeg med biodynamisk vin, og ja selvfølgelig er det muligt at købe en udmærket flaske (Eller, nej det er det ikke) i Netto til en halvtredser, men dagen efter når du ringer til din veninde og spørger om hun også har den ondeste hovedpine, så skulle du måske have læst dette skriv først. Here goes.

1: Vinbonden sover sjældent

Ko(s)misk som det lyder, indebærer det at drive og arbejde ud fra de biodynamiske principper at vinbonden skal følge den biodynamiske kalender som angiver månens og stjernernes positioner. Så næste gang du popper en flaske biodynamisk champagne à la Didier Doué kan, du med fordel tænke på hvordan netop de druer du drikker er blevet høstet kl 04.36.

2: Du behøver ikke vente på en bestemt dato for at drikke biodynamisk vin

Landet og jorden ligger nemlig sådan, at den biodynamiske kalender er opdelt efter 4 ‘årstider’, - alt med øje for at indrette arbejdet efter, hvornår blade, rødder, frugt og blomster har de optimale vækstforhold. Flere tilhængere af biodynamisk vinbrug har (forgæves) meldt ud, at biodynamisk vin smager bedst når den befinder sig i ‘’rødder’’ og ‘’frugt’’ dagene. Du kan dog roligt nyde et glas uden at skulle tage højde for dette, et studie fra New Zeland, der indebar blindsmagninger fra 19 professionelle vin-hoveder viste altså at de ikke kunne smage forskel på den vin de drak når den befandt sig i de fire årstider. Så det holder ikke vin.. hov vand.

3: Et renere produkt

En anden god grund til at vi gerne vil fremhæve biodynamisk vine der har mere at byde på end konventionelle produkter, er at de er bedre for miljøet og dig. Ja for, 70 forskellige slags godkendte kemikalier finder vej i din flaske uden at producenten behøver at informere dig om det - blot om at din drikkelse indeholder sulfitter. Den danske sommer er for kort til at drikke dårlige bobler.

4: Kolort og Kosmos

Gode gamle Rudolf Steiner som tilbage i 1920’erne grundlagde og populariserede nutidens principper om biodynamisk landbrug, fremlagde en lang række tilberednings teorier hvori ‘’500 series’’ er en af de mest omdiskuterede. De indebærer bl.a. man fylder kohorn med gødning kompost og graver det ned i jorden. 500 serierne bruges for at strukturere jordbunden bedre,og regulerer pH værdien, samt stimulering af frøspirer og opløsning af mineraler. Kosmisk som alt dette kan lyde synes vi stadig det er federe at begrave et skelet fremfor at fylde jorden med pesticider og kemikalier. 

5: Hvorfor Biodynamik ??

Hvis nogen af de ovenstående punkter ikke har vækket bare en lille smule nysgerrighed hos dig, og hvis du stadigvæk tænker om det overhovedet er værd at vælge biodynamisk frem for konventionelt, så lad os bare sige det sådan; den flaske cava du sidder og varmer dig på, en halvkølig forårsaften på din 3 kvadratmeter store balkon et sted på vesterbro, fortjener at have en historie, en historie og en smag, som konventionelle cavaer sjældent kan matche. Det er da fedt at vide, at din vinbonde har været nærmest en umulig proces igennem for at kunne stå med et færdigt produkt. Det er netop denne passioneret arbejdstilgang vi, hos Descroix vin, gerne vil fortælle videre.

Køb biodynamisk cava her: